loader image

Dieta cu miere de albine

Exista inca multe dezacorduri in legatura cu diferentele dintre miere si zahar. Multi oameni – chiar experti in nutritie – plaseaza cele doua alimente in aceeasi categorie. Dar mierea este foarte diferita. Desi este bogata in zaharuri si toata lumea se asteapta sa aiba acelasi impact ca zaharul, fascinant este faptul ca actioneaza total diferit.

Mierea este creata din nectarul dulce al plantelor, pe care albinele il ingereaza si apoi il regurgiteaza de cateva ori. Albinele actioneaza ca un fel de uzina naturala de procesare a mierii. Acest proces de regurgitare este crucial, deoarece dupa cateva regurgitari, mierea devine partial diferata, iar actiunea enzimelor din tractul digestiv al albinelor in timpul acestui proces efectueaza un fel de miracol metabolic care explica de ce mierea se comporta complet diferit fata de zahar.

Cand mancam ceva dulce – cum ar fi o gogoasa sau un baton de ciocolata – nivelul glucozei din sange va creste dramatic si rapid. O parte din aceasta glucoza va fi dirijata spre muschi si alte organe, iar o cantitate mica va ajunge in depozitele de glicogen din ficat.

Dar nivelul insulinei va creste dramatic in timp ce organismul nostru va incerca sa faca fata acestui asalt al zaharului si, ca consecinta directa, o mare parte din glucoza va fi depozitata sub forma de grasime in corp.

Dar daca beti o cana de ceai indulcit cu miere sau picurati miere peste iaurt, zaharuruile din sange se vor comporta complet diferit. De fapt, testele arata ca o lingura de miere pare sa reduca nivelul zaharurilor din sange in loc sa-l mareasca asa cum ar face-o zaharul.

Daca inlocuiti zaharul cu mierea in alimentatia dumneavoastra, veti putea sa pastrati stabil nivelul insulinei, ceea ce este o binefacere pentru organismul si creierul dumneavoastra, deoarece, dupa cum am mentionat anterior, insulina este ,,hormonul rau“, care va predispune la ingrasare, imbatranire prematura, boli de inima si dementa.

                                                    DIETA CU MIERE de Mike MCINNES

0
Scroll to Top